Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród licznych alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. rest włoska w krk Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, piada oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film